Jak powinien działać nowoczesny producent pasz dla bydła?
Bardzo ważnym aspektem jest pochodzenie roślin, z jakich wytwarzana jest żywność. Popularne są produkty wytwarzane z gatunków genetycznie modyfikowanych. GMO stanowi problematykę złożoną. Ma tyle samo zwolenników, co i krytyków. Wciąż trwają dyskusje, czy pasza tego typu jest zdrowa, czy też może szkodzić organizmom. Bez względu jednak na to, kto ma rację w tym sporze, warto stawiać na wyroby NON GMO. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta.
01.01.2024 r. zacznie obowiązywać zakaz stosowania GMO w żywieniu zwierząt gospodarskich. Oznacza to, że producenci, którzy do tej pory korzystali z roślin genetycznie modyfikowanych, będą musieli zmienić zakres swojej działalności. Dla wielu firm okaże się to nowością. Z tego powodu już teraz lepiej stawiać na te przedsiębiorstwa, które w swoich katalogach od lat mają produkty NON GMO. Tego typu producent pasz dla bydła ma już doświadczenie poparte wieloletnimi badaniami jakości.
Zdecydowanie bezpieczniej jest kupować żywność od podmiotów doskonale wiedzących, jak zapewnić swoim wyrobom kaloryczność i zdrowy skład, zamiast stawiać na organizacje, które czeka nauka nowego procesu produkcyjnego.
Stosowanie GMO to istotna kwestia przy wyborze dostawcy, ale zdecydowanie nie jedyna, jaką należy brać pod uwagę. Bardzo ważne jest, czy firma zapewnia paszę naturalną, niezawierającą w swoim składzie chemikaliów czy szkodliwych pestycydów, konserwantów, regulatorów smaku.
Pewność wysokiej jakości produktu zawsze zapewniają certyfikaty uzyskane przez producenta. Warto zatem sprawdzić, czy dysponuje on takimi.